Η Selena Gomez, η Lizzo και ο Tom Holland έχουν δηλώσει πως κάνουν διαλείμματα από το Instagram και το Twitter. Άλλοι έχουν εγκαταλείψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα καλά. Τους κάνει όντως πιο ευτυχισμένους;
Πολλοί σαν τον Tom Holland, Eddie Coran-James (διευθύνει πρακτορείο ψηφιακού μάρκετινγκ) αποφάσισαν πως η υπερβολική έκθεση και η εξάρτηση από μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβή και προκαλεί πολύ υπερδιέγερση.
Το ίδιο αναφέρει και η Gayle Macdonald, sobriety coach πως της θύμισε την εποχή όταν το αλκοόλ ήταν μια εξάρτηση.
Εγώ για πρώτη φορά έκανα “info - detox” λίγο διαφορετικό από το digital, αλλά συμπεριλαμβάνει για μια εβδομάδα αποχή και από όλα τα digitals μετά με την παρότρυνση, καλύτερα την «πίεση» της μέντορά μου, και ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου, μόνο η ανάμνηση αυτής της εμπειρίας με χαλαρώνει και νιώθω να πλημμυρίζω από την ευεξία. Και πλέον μέσα στη ατζέντα μου υπάρχει πάντα προγραμματισμένος χρόνος για αποχή από την τεχνολογία.
Για αυτό στο πρόγραμμα «Detox -απομάκρυνε τις τοξίνες από την ζωή σου» αποφασίσαμε να το εντάξουμε και το Info Detox για να βελτιώσουμε όλοι την ποιότητα της ζωής μας.
Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη έδειξε ότι μια εβδομαδιαία παύση ήταν αρκετή για να έχει θετική επίδραση. Σε μια ομάδα που επιλέχθηκε τυχαία να κάνει ένα διάλειμμα από πλατφόρμες όπως το Twitter, το Instagram, το Facebook και το TikTok, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους είχαν μειωθεί και η συνολική ευεξία είχε αυξηθεί.
Γιατί πρέπει να την δοκιμάσετε;
Η ψηφιακή αποτοξίνωση αναφέρεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ένα άτομο απέχει από τη χρήση τεχνολογικών συσκευών, όπως smartphones, τηλεοράσεις, υπολογιστές, tablets και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η "αποτοξίνωση" από τις ψηφιακές συσκευές θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος για να επικεντρωθείτε στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις της πραγματικής ζωής χωρίς περισπασμούς. Με την αποχή από τις ψηφιακές συσκευές, τουλάχιστον προσωρινά, οι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από το άγχος που προέρχεται από τη συνεχή συνδεσιμότητα.
Πριν αποφασίσετε αν είναι κατάλληλη για εσάς δείτε μερικές πληροφορίες ακόμα.
Λόγοι για να κάνουμε ψηφιακή αποτοξίνωση.
Για πολλούς ανθρώπους, το να είναι συνδεδεμένοι και βυθισμένοι στον ψηφιακό κόσμο είναι απλώς μέρος της καθημερινής ζωής.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εγκαταλείψετε το κινητό σας τηλέφωνο και άλλες συσκευές για σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεστε ότι η χρήση των συσκευών σας έχει γίνει υπερβολική και προσθέτει πολύ άγχος στη ζωή σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να νιώθετε ότι είστε εθισμένοι στις συσκευές σας. Ενώ ο εθισμός στην τεχνολογία δεν αναγνωρίζεται ακόμα επίσημα ως διαταραχή.
Πολλοί ειδικοί όμως πιστεύουν ότι η υπερβολική χρήση τεχνολογίας και συσκευών αντιπροσωπεύει έναν πολύ πραγματικό εθισμό συμπεριφοράς που μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.
Τι λέει η έρευνα;
Η τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει άγχος.
Ενώ οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ότι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τις τεχνολογικές τους συσκευές, οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση της τεχνολογίας συμβάλει επίσης στο στρες.
Πόση ώρα περνάτε, κάθε μέρα, κολλημένοι στη λαμπερή οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone σας;
🟡 Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Nielsen, ο μέσος ενήλικας στις ΗΠΑ ξοδεύει περίπου 11 ώρες κάθε μέρα ακούγοντας, βλέποντας, διαβάζοντας ή αλληλεπιδρώντας με τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ετήσια έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης "Stress in America", το ένα πέμπτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ (περίπου 18%) ανέφερε τη χρήση της τεχνολογίας ως σημαντική πηγή άγχους στη ζωή του. Για πολλούς, είναι η διαρκώς παρούσα ψηφιακή σύνδεση και η συνεχής ανάγκη να ελέγχουν τα emails ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ευθύνονται για την πλειονότητα αυτού του τεχνολογικού στρες.
🟣 Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στη Σουηδία διαπίστωσε ότι η έντονη χρήση της τεχνολογίας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων συνδέεται με προβλήματα ύπνου, καταθλιπτικά συμπτώματα και αυξημένα επίπεδα άγχους.
Οι ψηφιακές συσκευές μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο!
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η συχνή χρήση συσκευών, ιδίως πριν από τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.
🟣 Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση της τεχνολογίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων. Ο περισσότερος χρόνος χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών συνδέθηκε με αυξημένα συμπτώματα ΔΕΠΥ και διαταραχής συμπεριφοράς, καθώς και με χειρότερη αυτορύθμιση.
🟣 Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία δημοσίευσαν πρόσφατα την πρώτη πειραματική έρευνα που συνδέει τη χρήση ισοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Snapchat και το Instagram με μειωμένη ευημερία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μείωσε συμπτώματα της κατάθλιψης και της μοναξιάς.
Η συνεχής συνδεσιμότητα επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής
Αυτή η αίσθηση ότι είστε πάντα συνδεδεμένοι μπορεί να δυσχεράνει τη δημιουργία ορίων μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής σας ζωής. Ακόμη και όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή σε διακοπές, μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, να απαντήσετε σε ένα μήνυμα από έναν συνάδελφο ή να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή απλώς να αντιδράσετε σε μια ειδοποίηση.
🟣 Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Research in Quality of Life, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση της τεχνολογίας παίζει ρόλο στον καθορισμό της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ενός ατόμου. Η μελέτη υπέδειξε ότι η χρήση του διαδικτύου και των τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας επηρέαζε τη συνολική επαγγελματική ικανοποίηση, το εργασιακό άγχος και το αίσθημα υπερκόπωσης.
Η πραγματοποίηση μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθήσει και εσάς να δημιουργήσετε μια πιο υγιή, λιγότερο αγχωτική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η κοινωνική σύγκριση δυσκολεύει την ικανοποίηση.
Αν περνάτε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανώς να έχετε διαπιστώσει ότι συγκρίνετε τη δική σας ζωή με τους φίλους σας, την οικογένειά σας, τους εντελώς ξένους και τους διάσημους. Ίσως, πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεστε ότι όλοι οι άλλοι φαίνεται να ζουν μια πιο γεμάτη, πιο πλούσια ή πιο συναρπαστική ζωή με βάση τη μικροσκοπική, επιμελημένη ματιά που βλέπετε στις αναρτήσεις τους στο Instagram ή στο Facebook.
Όπως λέει και το ρητό, η σύγκριση μπορεί πραγματικά να είναι ο κλέφτης της χαράς. Η αποτοξίνωση από τις κοινωνικές σας συνδέσεις μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να εστιάσετε σε ό,τι είναι σημαντικό στη δική σας ζωή χωρίς να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.
Η ψηφιακή συνδεσιμότητα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι χάνετε κάτι.
Ο φόβος ότι χάνετε κάτι, γνωστός ως [FOMO], είναι ο φόβος ότι χάνετε τις εμπειρίες που έχουν όλοι οι άλλοι.
Η συνεχής συνδεσιμότητα μπορεί να τροφοδοτήσει αυτόν τον φόβο. Κάθε φορά που βλέπετε μια επιμελημένη εικόνα ή μια ανάρτηση για τη ζωή κάποιου άλλου, μπορεί να σας αφήσει να νιώθετε ότι η ζωή σας είναι λιγότερο συναρπαστική από τη δική τους. Μπορεί να βρεθείτε να δεσμεύεστε υπερβολικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις από το φόβο ότι θα μείνετε πίσω.
Το FOMO μπορεί επίσης να σας κάνει να ελέγχετε συνεχώς τη συσκευή σας από φόβο μήπως χάσετε ένα σημαντικό μήνυμα ή ανάρτηση.
Το να κάνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση είναι ένας τρόπος για να θέσετε όρια και να μειώσετε τον φόβο σας ότι θα χάσετε κάτι. Το κλειδί είναι να το κάνετε με τρόπο που δεν σας αφήνει να αισθάνεστε αποκομμένοι από ό,τι συμβαίνει στον ψηφιακό σας κόσμο.
Σημάδια ότι μπορεί να χρειάζεστε μια ψηφιακή αποτοξίνωση.
• Νιώθετε άγχος ή στρες αν δεν μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνό σας.
• Νιώθετε την ανάγκη να ελέγχετε το τηλέφωνό σας κάθε λίγα λεπτά.
• Αισθάνεστε κατάθλιψη, άγχος ή θυμό αφού περάσετε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
• Σας απασχολεί ο αριθμός των like, των σχολίων ή των reshare στις αναρτήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα.
• Φοβάστε ότι θα χάσετε κάτι αν δεν ελέγχετε συνεχώς τη συσκευή σας.
• Βρίσκεστε συχνά να ξενυχτάτε ή να ξυπνάτε νωρίς για να παίξετε στο τηλέφωνό σας.
• Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε ένα πράγμα χωρίς να πρέπει να ελέγξετε το τηλέφωνό σας.
Στο επόμενο άρθρο θα σας γράψουμε πως να κάνετε ένα DIGITAL DETOX μέχρι τότε μπορείτε να κάνετε το τεστ να ελέγξετε αν χρειάζεστε να κάνετε αποτοξίνωση εδώ
Comments